Dethleffs Sunglight McRent
Dethleffs

Vochtcontrole aan de camper

Vochtcontrole aan de camper

Vochtschade is de grootste nachtmerrie voor elke camper eigenaar. Wanneer vochtinwerking in de camper visueel zichtbaar is, dan is het kwaad al geschied en zijn de kosten voor herstel vaak niet meer te overzien. Dit wordt beaamd door professionals maar nog niet alle camperbezitters zijn zich bewust van het gevaar. Daarom blijft ons advies, voer regelmatig een vochtcontrole uit op uw kampeerauto om vochtinwerking in een vroegtijdig stadium te herkennen en zodoende dure reparaties en grootschalige renovaties te voorkomen. 

Waarom vochtmeting camper?

Vocht kan van buitenaf indringen in de constructie van uw kampeerauto. Denk hierbij aan alle hoekverbindingen bij het dak, de vloer en de wanden van uw caravan of camper. Maar ook bij alle doorvoeren en openingen, zoals ramen, deuren, serviceluiken en doorvoer dozen. Dit kan flinke schade tot gevolg hebben. Veel voorkomende punten van vochtschade is lekkage in het camperdak, of vocht in de achterwand van de camper. Wij raden u aan om bij de aanschaf van een camper of caravan van een particulier of handelaar een onafhankelijke aankoopkeuring inclusief vochtcontrole bij ons uit te laten voeren. Dit om een miskoop te voorkomen.

Een camper is deels gemaakt van houten onderdelen. Deze onderdelen zijn vatbaar voor vocht. Als er eenmaal vocht tussen naden of kieren naar binnen dringt kan dit namelijk moeilijk weg en zal het vocht binnendringen in de houtconstructie en deze aantasten, wat op termijn het rotten van zijwand, dak of vloer tot gevolg heeft. Een onafhankelijke vochtcontrole vertelt u wat het vochtpercentage in de camper is, indien er op bepaalde plekken verhoogd vochtpercentages worden gemeten kan het probleem op tijd worden aangepakt .

Sunlight & Dethleffs Vochtcontrole 

Ook fabrikanten dringen er op aan om jaarlijks een vochtcontrole uit te laten voeren op uw kampeerauto voor het in stand houden van de vocht dichtheidsgarantie. Bij Dethleffs en Sunlight komt vochtinwerking nauwelijks of niet voor. Desondanks geeft Dethleffs 6 jaar en Sunlight 7 jaar garantie tegen vochtinwerking van buitenaf. Om deze vocht dichtheidsgarantie te behouden is het echter noodzakelijk om jaarlijks bij uw officiële dealer een vochtmeting te laten uitvoeren na aanschaf van een nieuwe Dethleffs of Sunlight camper. Deze vochtmeting is tegen betaling en wordt door uw dealer officieel geregistreerd bij Dethleffs of Sunlight. 

Bovag vochtmeting

Ook na het verstrijken van de garantietermijn tegen vochtinwerking is ons dringende advies om jaarlijks een vochtmeting op uw kampeerauto te laten uitvoeren. Een globale vochtcontrole kunt u uit laten voeren als onderdeel van de Bovag Onderhoudsbeurt. Daarnaast kunt u ook een afzonderlijke BOVAG vochtmeting laten uitvoeren inclusief keuringsrapport. 

Afspraak camper vochtcontrole kosten & tijden

Wanneer u een afspraak wilt maken voor alleen het uitvoeren van een vochtmeting dan kunt u hier doorgaans op blijven wachten. In totaal neemt dit circa 45 minuten in beslag. Hiervoor is het noodzakelijk dat u het voertuig leeg (als mogelijk) bij ons aanbiedt.

 • Prijs uitgebreide onafhankelijke vochtcontrole:   € 85,-
 • Prijs Dethleffs vochtinspectie incl. bodemimpregnering  € 145,-
 • Prijs Sunlight vochtinspectie incl. bodemimpregnering  € 100,-


Let op:
zorg dat de garage en opbergruimtes leeg zijn zodat de wanden en hoekverbindingen goed bereikbaar zijn voor de monteur om deze op vocht te kunnen meten. 

Direct een afspraak maken:

webform-required-text

 

Vocht voorkomen in uw camper

naast dat u jaarlijks een vochtmeting doet om mogelijk vocht vroegtijdig op te sporen, is het natuurlijk belangrijk om vocht zoveel mogelijk te voorkomen. Om vocht te voorkomen is het belangrijk om een goede winterstalling te hebben. Het beste is om een overdekte stalling te hebben en het liefst een plek waar de camper binnen staat. Naast het kiezen van de juiste stalling is er meer wat u kunt doen om vochtvorming aan de camper te voorkomen. 

 • Zet vochtvreters in de camper;
 • Zet ramen en dakramen op de tochtstand;
 • Zet kastdeuren open;
 • Neem kussens en matras eventueel uit de camper of berg hoog op;
 • Dek luchtroosters niet af.

Ook wanneer de camper niet in de stalling staat is het belangrijk rekening te houden met vochtvorming in de camper. Om dit te voorkomen zijn er een aantal simpele handelingen die vochtvorming kunnen voorkomen.

 • Zorg voor frisse lucht in de camper. Doe dit door de ramen continue op een kiertje te hebben of door regelmatig de dakramen en deur open te zetten voor een flinke toevoer aan frisse lucht. Bij het laatste gaat het om een korte tijdsduur van zo’n 10 minuten. 
 • Maak de douche droog na gebruik en zorg voor ontluchting van warme lucht.
 • Voer waterdamp af wat vrijkomt bij het koken door te ontluchten via een raam of de afzuigkap.
 • Blokkeer de luchtcirculatie niet, ook op moeilijk bereikbare plekken, zoals in kasten.
webform-required-text