Dethleffs Sunglight McRent
Dethleffs

Camper banden

Camper banden

Camper banden zijn een belangrijk onderdeel van het rijcomfort en de veiligheid van uw vakantiereis. Uw camper banden verdienen dan ook extra aandacht. Niet alle banden zijn namelijk geschikt voor een camper of caravan en het dragen van veel gewicht. Laat u daarom informeren door de expert.

 

Meer informatie aanvraag

Welke banden onder een camper? 

Een camper wordt niet uitgerust met standaard banden. Banden die speciaal ontworpen worden voor campers hebben bijzondere eigenschappen zoals een extra hoog draagvermogen, en worden daarom ook wel camperbanden genoemd. Doorgaans zijn camperbanden voorzien van een CP markering. Naast specifieke camperbanden kunnen banden met een C markering (commercial vehicles) ook geschikt zijn voor de lichte campers. 
Er zijn daarom verschillende soorten en merken banden geschikt voor campers. Welke banden het meest geschikt zijn voor uw camper ligt aan verschillende factoren. Zo is het belangrijk om na te gaan hoe vaak u de camper gebruikt per jaar, welke weersomstandigheden u opzoekt tijdens het reizen en wat de belasting van de camper is.

Bijzondere eigenschappen camperbanden

Een camperband is voorbereid op de afwisselende rij omstandigheden van een camper. Dit betekend vaak en lang stilstaan tegenover veel kilometers in wisselende weersomstandigheden. De constructie van een camperband is daarom ook anders dan een willekeurige band. Zo bezit een camperband een stijvere wang en een dikke binnenlaag voor minder luchtverlies bij lang stilstaan. De camperband bezit 6 koordlagen, terwijl een normale band 4 koordlagen bezit. Dit zorgt voor een steviger wand en meer stabiliteit. Ook zijn stalen- of hogedrukventielen noodzakelijk bij camperbanden in verband met de hoge druk.

Meer informatie

Voorkom een klapband met de camper

Een klapband brengt u in een gevaarlijke situatie en veroorzaakt meestal een aanzienlijke schade aan caravan of camper terwijl dit vaak te voorkomen is. Een klapband ontstaat namelijk meestal door ouderdom van de band, onjuiste bandenspanning of overbelading.

Door vaak lange stilstandtijden en de daarbij hoge belasting verouderen caravan en camperbanden sneller dan die van personenwagens. Ze kunnen dan poreus worden. Optisch is er vaak niets te zien, maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk, het rubber loslaten van het stalen karkas, wat een klapband tot gevolg kan hebben. Vervang daarom tijdig uw camperbanden. 

Ook de juiste bandenspanning kan de kans op een klapband verkleinen. Een te lage bandenspanning brengt een grote vervorming en verhitting van de band met zich mee, wat tot een klapband kan leiden. 

"Om te zorgen dat uw camperbanden op het juiste moment vervangen worden is ons advies om de banden jaarlijks te laten controleren door een expert en te vervangen wanneer dit nodig is. "

Wanneer de camperbanden vervangen?

Om te zorgen dat uw camperbanden op het juiste moment vervangen worden is ons advies om de banden jaarlijks te laten controleren door een expert en te vervangen wanneer dit nodig is. Een camperband gaat gemiddeld 6 á 8 jaar mee, en na 10 jaar gebruik geldt de regel preventief vervangen. Het kan natuurlijk zijn dat uw banden al eerder aan vervanging toe zijn. Daarom is het belangrijk uw camperbanden regelmatig te controleren en is het niet aan te raden één vaste regel te hanteren wat betreft de duurzaamheid van de banden.

Ook voor de verzekeringsmaatschappij is het belangrijk aan te tonen dat u goed camper onderhoud pleegt, de banden inspecteert en op tijd laat vervangen. De banden van de camper zijn niet het onderdeel om op te bezuinigen.

Welke bandenspanning is juist voor de camperband?

De aangeraden bandenspanning voor de camper kunt u vinden in de tabel geplakt in het portier van de bestuurder of in het tankklepje. De spanning van een camperband is een stuk hoger dan die van een reguliere band. Meestal zit de spanning van een camper band tussen de 4.5 en 5.5 bar.

Om een klapband te voorkomen is het belangrijk uw banden regelmatig te controleren op barstjes of scheurtjes. Wanneer u de band regelmatig controleert zullen oneffenheden eerder worden vastgesteld en zult u tijdig inzien wanneer uw camper banden aan vervanging toe zijn.

Onderhoud van camperbanden

Om zo lang mogelijk gebruik te maken van uw camperbanden en vroegtijdig afwijkingen op te sporen is het belangrijk om uw camper banden goed te onderhouden en regelmatig te inspecteren. 

Wij raden u aan om naast de jaarlijkse inspectie door een expert ook zelf uw camperbanden regelmatig te controleren. Hieronder enkele tips:

  • Kijk of er geen barstjes of scheurtjes in de band zitten 
    • Scheurtjes of barsten van droogte aan de zijkant van de band of lichte beschadigingen. 
  • Kijk of er genoeg profiel op de banden zit.
    • Bij zomerbanden minimaal 1,6 mm profiel, bij winterbanden is dit minimaal 4 mm.
  • Meet voordat u op vakantie gaat altijd de banden spanning. 
    • Meet de bandenspanning wanneer de banden koud zijn. Op deze manier weet u de exacte spanning.

Hoeveel mm profiel moet een camperband hebben?

Bij zomerbanden moet er minimaal 1,6 mm profiel op de banden zitten, bij winterbanden is dit minimaal 4 mm. Het is echter raadzaam om zomerbanden al bij 2,5 mm profiel te vervangen. Bij campers komt het nauwelijks voor dat banden vervangen moeten worden door te weinig profiel vanwege de weinige kilometers die gereden worden per jaar. Wel komt het voor dat banden vervangen worden door het scheef afslijten van het profiel. Dit kan komen door weinig gewicht op de vooras waardoor toe- of uitspoor ontstaat. Het scheef afslijten van profiel kan voorkomen worden door uitlijning bij de eerste tekenen te laten controleren en af te stellen. 

Nieuwe camper banden nodig of laten controleren? 

Wanneer heeft u voor het laatst uw camper banden laten controleren, of heeft u zelf geconstateerd dat de camperbanden niet in goede staat zijn? Als camper specialist helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze als het gaat om uw camperbanden.

We werken uitsluitend met gekeurde camperbanden, van verschillende merken zoals Michelin en Continental. We hebben zowel zomer- en winterbanden als all-season banden. 

Maak via onderstaand formulier een afspraak voor het vervangen van uw banden of stel uw vraag en wij nemen contact met u op. 

webform-required-text

webform-required-text