Dethleffs Sunglight McRent
Dethleffs

Werking van de koelkast in de camper

Welke camper koelkast stand kiest u?

De koelkast in de camper is een belangrijk onderdeel van de energievoorziening in de camper. De koelkast staat namelijk 24 uur per dag aan en is aangesloten op gas, elektriciteit of 12 volt. Om de koelkast altijd van energie te laten voorzien dient u de juiste keuze wat betreft deze stroomvoorziening te maken. Maar wanneer kiest u welke stroomaansluiting? Bekijk onderstaande video waarin we duidelijk uitleggen welke stroomtoevoer op welk moment de juiste keuze is.

Hoe werkt de koelkast in de camper?

Om de koelkast in en uit te schakelen dient de aan/uit knop, in dit geval het zwarte knopje, enkele seconden ingedrukt te worden. Op het display zullen vervolgens enkele lichtjes gaan branden. 

Er zijn 4 verschillende energiebronnen voor de koelkast welke zijn te bedienen met het selectieknopje, in dit geval de grijze knop. Om van stand te wisselen houden we deze knop enkele seconden ingedrukt waarna de lichtjes gaan knipperen. Met de pijltjes naar links en rechts is de stand aan te passen.

De verschillende symbolen op de koelkast uitgelegd

Stekker = Elektriciteit 
Wanneer de camper aangesloten is met de kabel aan elektriciteit kan de koelkast op de elektriciteitsstand gezet worden. Zo koelt de koelkast uitsluitend met 220 Volt via de stroomkabel. Bekijk ook de blog aansluiting stroomkabel aan de camper.

Vlammetje = Gas 
Wanneer de camper stilstaat, maar geen aansluiting heeft op elektriciteit dient de koelkast omgezet te worden naar de gasstand. Hiervoor dient de gasfles opengedraaid te zijn. Om de aansluiting met het gas te maken zal er een licht getik te horen zijn bij het rooster van de koelkast. Dit betekent dat de gastoevoer tot stand komt. Dit duurt enkele seconden. 

Accu = 12 volt 
Tijdens het rijden wordt de koelkast gekoeld via het 12 volt netwerk van de startaccu in de camper. Wanneer de camper stilstaat zal de koelkast vervolgens automatisch uitschakelen omdat er geen toevoer van stroom meer is. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren op welke energiebron de koelkast aangesloten is bij het veranderen van rijden naar stilstaan. Bekijk ook onze blog werking van de camper accu's.  

A = Automatisch 
De meeste campers hebben tegenwoordig een automatische stand. Dit betekent dat de koelkast vanzelf overspringt van 12 volt tijdens het rijden, naar gas of elektriciteit bij stilstand. Belangrijk bij deze stand is dat de gasvoorziening niet gehinderd mag worden om een soepele overgang te voorzien. Daarnaast is bij de automatische stand de elektriciteit aansluiting prioriteit 1 waardoor de koelkast altijd zal overschakelen zodra de elektriciteitskabel aangesloten wordt.

Koel volume in de camper

Wanneer we een keuze gemaakt hebben voor een energiebron drukken we eenmalig op de grijze knop. Nu gaan de volumelampjes branden. Met vijf standen is de koelstand van de koelkast te bepalen. Met opnieuw de pijltoetsen is de koelstand van laag naar hoog volume aan te passen. Om het volume te bevestigen is eenmalig indrukken van de grijze knop voldoende. 

Let goed op dat u de koelkast altijd aan de juiste energiebron gekoppeld heeft om het weggooien van voedsel en teleurstelling te voorkomen. 

webform-required-text